Borås Textilmuseum

Inne på textil fashion centret (i Borås) fick vi en dag besöka Textilmuseet tillsammans med en lärare. Först gick vi en rundtur och det var många olika sorters textiler att titta på. Den del som jag tror passar bäst för en barngrupp var den med textiler som bidrar till miljöförstöringen. Bland annat för att i Läroplanen för förskolan (Lpfö98, rev.2010, s.10) står det att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra”. Det här målet anser jag passar väl in i en aktivitet runt textiler som påverkar miljön. Vid avdelningen med textiler som påverkar miljön tror jag att barnen skulle bli intresserade, för jag tror inte barnen vet om att textiler kan vara dåliga ur ett miljöperspektiv. Det skulle vara intressant att höra vad barnen har att säga om ämnet för att sedan gå vidare och prata om olika textiler och vad de har för funktioner. Med funktioner menar jag till exempel de tyger som håller värme bra.

 

En annan grej på rundturen som jag tror barnen skulle tycka om var ett slags puzzel. På ett lågt bord fanns det små fyrkantiga brickor med mönster på. Med dem gick det att lägga ett stort mönster-puzzel. Det intressanta var att det inte fanns några rätt eller fel då alla brickorna passade ihop med varandra fast att de hade olika mönster. Det är något jag tror inspirerar barnen till att upptäcka alla olika mönster på brickorna när de inte kan lägga bitarna fel.

Vi avslutade med att skapa egna insekter. Läraren la ut bilder på våra bord vi satt vid. På bilderna var det insekter som förstör textiler, de skulle bli vår inspiration. Det var fritt att gå ifrån bilderna och gå på vår egen tolkning. Det fanns många olika material att använda sig av. Jag valde att klippa loss en ände på en slipps och fylla den med tygremsor. På sidorna sydde jag fast siden band som ben och med en limpistol fäste jag två knappar som ögon. Det var en rolig och enkel aktivitet som jag inte skulle ha något inom att göra med en barngrupp. I den här aktiviteten skulle jag luta mig emot Läroplanens (Lpfö98, rev.2010, s.10) mål att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap”. Jag anser att det här målet passar för att jag skulle precis som vår lärare för aktiviteten ge barnen fria händer att skapa. Vi fick många olika material att välja mellan och ville vi inte sy så gick det bra att använda limpistol. Det kändes skönt att ha alternativet att använda limpistol, för att då försvann pressen på att jag behövde vara duktig på att sy. En barngrupp skulle säkert uppskatta desamma.

 

Besöka med barngrupp

En barngrupp som utforskar Textilmuseet tror jag skulle fastna för alla de olika färgerna och mönstren som fanns därinne. Det fanns väldigt mycket att titta på och det skulle då vara skönt att tillsammans med en barngrupp få börja med att fritt kolla på hela utställningen. Det skulle vara intressant att se om barnen fäster sig vid puzzlet och om de ser att det inte finns några fel i hur de lägger bitarna. Sedan skulle vi kunna fortsätta med att prata om textiler som förstör miljön och avsluta med att skapa insekterna.

 

 

Referenser;

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

 

Kursmål;

• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.

Museum, Textil | Workshop, museum | | Kommentera |
Upp