Tova med ull

Textilworkshop 1

På dagens textilworkshop fick vi arbeta med ull. Med hjälp av ull skulle vi tova en tavla i sagotema. Min grupp på fem personer valde att göra en stor ”minion” från filmen ”dumma mej”. Vi började med att göra bakgrunden genom att placera ut vit ull åt tre olika håll och lager (på en soppåse). Därefter hällde vi på ljummet vatten blandat med gulsopa över ullen. Vi tog ned soppåsen på golvet och vek över lite plast över ullen och trampade sedan på den. Sen rullade vi in ullen i bubbelplast och en handduk för att sedan rulla rullen mellan våra fötter. Genom att göra så fastnade ullens hullingar i varandra och de lösa ullbitarna bildade en stor platta av ull.

 

När den stora plattan var färdig plockade vi fram de färgglada ullbitarna och började lägga ut dem i form av en ”minion”. För att fästa ullen använde vi oss av filtnålar. Med filtnålarna ”pickade” vi ner ullen i bakgrunden så att hullingarna skulle fastna i varandra. Vi avslutade med att hälla över vatten igen med sopa och sedan rulla den igen på golvet.

 

Reflektioner

Under dagens gång skulle vi fundera på tre frågor som vi sedan i gruppen skulle diskutera. Första var ”Vad för ord, termer och begrepp kommer upp under arbetets gång?”. Vi kom fram till att begreppen som kom upp var Ull, tova, rulla, picka med filtnål, nåltovning, olika färger och hullingar. Alla dessa ord använder vi vanligtvis inte i vardagen men jag tror inte att det är fel att använda dessa begrepp med en barngrupp. Andra frågan löd ”Finns det termer/begrepp inom matematiken ni kan använda i arbetet med ull?”. Vi använde oss under dagen av olika matematik begrepp, bland annat av Mindre/mer, lång/kort, upp/ned, under/över och skala/mall. Jag tror att tovning blir ett sätt att närma sig matematik fast vi inte märker det. Sista frågan var om det fanns några fördelar med att använda ull. Vi kom överens om att arbeta med ull var ett bra sätt för att använda alla sina sinnen, det var ett harmoniskt arbete med skön ull och ljummet vatten. Det var även enkelt att använda ull och det var inga vidare svårigheter att få till den form på vår figur som vi ville ha. En nackdel kan dock vara att filtnålen är väldigt vass så med en barngrupp skulle jag välja att hjälpa barnen med den delen och som vår lärare föreslog att hålla i nålen tillsammans med barnen.

Det skulle vara roligt att arbeta i ett tema med ull med en barngrupp. Jag skulle då välja att även de skulle få göra tavlor i grupper. Dock inte tvinga dem att göra någon speciell figur, utan bara låta dem blanda de färgade ullbitarna och skapa något i deras tycke. Utifrån första aktiviteten leds temat vidare efter barnens intresse, vi kanske fortsätter att göra mer saker av ull eller varför inte göra ett studiebesök hos en fårbonde. Att låta dem samarbeta när de gör ull tavlorna tror jag är en bra idé. Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand-Velicu, (2010,s.12) anser att det är både lärandet och en förståelse för de demokratiska värdena som utmanas och utvecklas när vi samarbetar. De (Björkdahl Ordell, Eldholm & Hagstrand-Velicu, 2010,s.12) menar även på att barn som samarbetar i grupp kan finna sin identitet och de kan tillsammans öka sitt självförtroende. Dock tror jag även att det kan vara skönt att någon gång få arbeta självständigt, för att få chansen att känna att man kan klara av något själv. Därför kan det vara bra att variera med att arbeta enskilt och i grupp.

Det skulle vara bra om en aktivitet med ull skedde med inte allt för många barn, då det kan vara lite knepigt med filtnålen som jag nämnde tidigare. Jag tror att barn på förskolan skulle uppskatta att arbeta med ett nytt material som jag inte tror är vanligt förekommande i verksamheten. Själv tyckte jag att det var väldigt roligt att arbeta med ull och det var en lärorikdag på högskolan.

 

Referenser;

Björkdahl Ordell, Susanne, Eldholm, Gerd & Hagstrand-Velicu, Kerstin (2010). Lär genom textil: en handbok i att använda textil som pedagogiskt redskap för barns lärande. 1. uppl. [Mölnlycke: Susanne Björkdahl Ordell]

Kursmål;

• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.

• självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.

• redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser

• förhålla sig kritisk till olika teorier och metoder för språkliga och matematiska lärprocesser

• kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.

 

Textil, workshop | Textil, Workshop | |
Upp