Universeum - Natur, experiment & teknik
En dag i februari var jag och min klasskamrat i Göteborg för att besöka Universeum. Från Högskolan fick vi direktiv om att vi fick välja ett valfritt museum att besöka och då valde vi Universeum. Därför att vi båda haft positiva intryck vid tidigare besök av Universeum för några år sedan. Vi startade längst upp på våning fem, där mötes vi av en skylt där det stod ”Här börjar vattnets väg genom Sverige”. Till vänster om oss fanns en tunnel, där inne åskade och regnade det längst med väggarna. På andra sidan tunneln fanns det många olika akvarier som stärkte sig längst med gångvägen som ledde nedåt. Det började med ett akvarium som skulle föreställa fjällbäcken. Intill fanns det en trappa, uppför trappan fanns det fakta om olika fåglar, bland annat om falken. Det fanns även ett stort falkhuvud som det gick att kolla igenom, som en kikare.
Här fanns det mycket att lära sig om naturen och det skulle vara spännande att göra ett tema om Sveriges natur. Tillsammans med en barngrupp skulle jag kunna läsa om de fiskar och fåglar som rör sig runt Sveriges vatten. Sedan tillsammans med barnen åka till universeum och få se alla fiskarna på riktigt. Jag tror att det är lättare för barnen att konkret se det de lära sig om. I Läroplanen för förskolan (lpfö98,rev2010,s10) står det att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen”. I det här målet skulle jag kunna ta stöd i när jag i början formar ett tema kring Sveriges natur. Jag får inte glömma bort att även höra till barnen och ge dem inflyttande i hur temat ska ta sig vidare och det är något jag tycker är otroligt spännande. Det skulle vara roligt att utföra temat med olika barngrupper för att sedan jämföra vart temat ledde i slutendan.

I akvarierna fanns det arter av fiskar som på riktigt finns i de olika vattnen som presenterades. Det fanns även en lite brygga där det fanns svenska Havsdjur i tre stora tunnor. Det fanns även små ormar och även grodor men de låg i dvala stod det på en skylt.
I nästa del fanns det två väldigt stora akvarier i ena var det en dykare som matade rockor med små bläckfiskar. Det gick även att klappa rockor i akvariet bredvid. I det andra stora fanns det hajar. Det gick att gå i en glastunnel genom akvariet, medan vi gick igenom låg det en jättestor Såghaj och vilade på taket av tunneln.

Efter hajarna gick vi in till ormarna, där fanns det stora och giftiga ormar. Även världens giftigaste orm. När vi var där inne var det en från personalen som pratade lite om ormarna. Han visade hur de transporterade ormarna i en säck och visade även ett ormskinn som man fick känna på.
Från de mer kalla fiskarna gick vi in i varma regnskogen! Där inne flög det fåglar och några små apor hoppade fritt runt. Fast även där fanns det fiskar, bland annat pirayor. Vidare ute på terrassen var det en utställning med Mammutar. De var väldigt stora och det är lite svårt att föreställa sig att de har funnits på riktigt.

Experiment
Från mammutarna gick vi till utställningen om rymden, rymdresor och livet på en rymdstation. En rolig grej där inne var att vi kunde väga oss och se vad vi väger på olika planeter. Dessa vågar skulle vara en intressant ingång till att prata om dragningskraft med en barngrupp och just om hur det kommer sig att vi kan väga olika på olika planeter. Det fanns många fler roliga saker att testa på och även inne på ”Teknoteket” intill. På teknoteket bygger och skapar man med teknik. Barn kan här bygga med stora klossar och med hjälp av datorer styra robotar. Personal fanns tillgänglig för att stötta och hjälpa barn som behövde det.
På planet under fanns det en utställning om naturens superkrafter och hur de har inspirerat till ny teknik. Här kan barn och vuxna göra olika experiment och skapa egna uppfinningar. Vid en skärm gick det att svara på några frågor om hur vi tror framtiden kommer se ut. Jag och Cathrine svarade på varsin. Först skulle vi måla det som vi hade som lösning på frågan och sedan skriva om det efteråt. Denna lilla aktivitet ser jag som passande för förskolebarn, barnen kan måla sitt svar och sedan ta hjälpa av en pedagog att skriva ned sina tankar.

Reflektioner
På Universeum fanns många sinnen att upptäcka. Det var olika ljud (hörsel) överallt, vatten som porlade och fåglarna som sjöng inne i ”regnskogen”. Inne i ”regnskogen” luktade det även lite speciellt ifrån de övriga rummen. Självklart använde vi synen helatiden för bland annat kolla på de olika färgglada och formade fiskarna. Känsel sinnet kom ofta till användning, då det var en stor mångfald av material därinne att känna på.
Ifall jag skulle besöka Universeum med en hel avdelning från förskolan, skulle jag välja att dela upp barngruppen i mindre grupper och gå med lite mellanrum. På det sättet får alla barnen större plats till att ställa frågor och föra samtal med pedagogerna (även barnen emellan). Jag tror även att de barnen som är lite tillbaka dragna skulle våga ta mer plats i en mindre grupp. För att utnyttja all den kunskap som finns att lära på Universeum skulle det vara bra att ta hjälp av en guide som pratar mer om de delar som barnen är mest intresserade av. Jag tänker att pedagoger kan höra med barnen innan besöket och se vad de vill lära sig lite mera om. Det är även viktigt att efter besöket prata om vad vi sett och det skulle vara klokt att arbeta vidare med det barnen fått lära sig.
Referenser;
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Kursmål;
• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.