Navet - Hållbar utveckling

Under en heldag från nio till tre var vi på Navet – Science center i Borås (Se länk nedan för Navets hemsida) Vår lärare för dagen sa att flera olika forskningar stryker under att vi lär oss bäst genom kreativitet. Även att miljön vi lär oss i kan hjälpa lärandet på traven. Att lära sig i en kreativ miljö skapar mångfald i upplevelsen. Vi fick börja med att kolla runt i alla rum, bland annat finns det ett vattenrum, mattematikrum och ett där fokus ligger på våra sinnen. Det är väldigt inspirerande att kolla runt på Navet, det är många roliga detaljer överallt och det finns många saker att testa på.  

 

Innan rundvisning av Navet fick vi några frågor att hålla i åtanke. Frågorna var 1-Vilka kreativa uttrycksätt ser jag?, 2-Vilka material har används, 3-Kopplar något till hållbar utveckling?. När vi kom tillbaka fick vi tillsammans i mindre grupper skriva om dessa frågor på var sina planscher.

Min grupps tankar blev;

  • Ta vara på det man har
  • Olika material
  • Mångfald
  • Undersökande förhållningssätt
  • Vänder sig till alla åldrar - Sinnen
  • Utnyttja rummet till optimalt
  • Inbjudande miljö – som väcker nyfikenhet 

Vi pratade mycket om hållbar utveckling och läraren berättade att det inte var först förens människa tog ett foto på jorden (från rymden) som vi kom på tanken att ta hand om vår miljö. En viktig sak som jag håller med läraren om är att vi som framtida pedagoger har en viktigroll i att lära våra barn att ta hand om vår jord. För de är trots allt de i framtiden som ska göra det.

Vi fick avslutandevis alla enskilt eller ihop med någon/några skapa hållbar konst med budskap. Vårt konstverk skulle även väcka en tanke hos vuxna och barn. Jag och min klasskamrat Cathrine gick runt och kollade på hörnan där de hade en avdelning med hållbarutveckling och hittade en skylt på en behållare med massor av kapsyler i. På skylten stod det att om alla i Sverige lämnar in kapsyler under ett år till återvinning, räcker stålet till 2200 nya bilar. Med detta budskap valde vi att skapa en bil av kapsyler. För att få till formen gjorde vi först ett skal av stålnät att fästa kapsylerna på med hjälp av limpistoler.

 

Reflektioner

Hela besöket på Navet var väldigt spännande och roligt. Det som gav mest tror jag var att bara gå runt och titta på alla utställningarna, vi fick många bra idéer som skulle passa väldigt bra i förskolan. Speciellt den delen med hållbar utveckling. Därför var det roligt att vi fick själva skapa hållbar konst för det är en sak som jag tror skulle intressera framför allt de lite äldre barnen på förskolan. Jag skulle vilja göra samma aktivitet tillsammans med en barngrupp. Där jag förklara att vi ska skapa konst som är hållbar och i med det förklara att konsten ska kunna återvinnas. I barngruppen kan vi även prata precis som vår lärare om hur vi människor påverkar naturen. Till exempel genom att skräp spolas ut i havet som små sköldpaddor sedan får vi sig och blir dåliga av. Till en sådan här aktivitet går det in många olika mål från läroplanen, bland annat står det i läroplanen för förskolan (lpfö98,rev2010,s.10) att ”förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra”.

Som framtida pedagog förhåller jag mig väldigt positivt till att göra studiebesök på ett ställe som Navet både med mina klasskamrater och med en barngrupp. På ett sådant besök kan jag hitta inspiration till saker att arbeta med i förskolan. Det är även intressant att se att både mina klasskamrater och barngruppen jag varit med där tidigare är lika intresserade av alla saker på Navet. Det kvittar hur gammal vi är när vi kommer ditt, det är lika roligt ändå. Jag tror även att ett studiebesök ger mer om både pedagogerna och barnen är intresserade av besöket. Då är det nog lättare att sedan efter besöket arbeta vidare med det barnen och pedagogerna fått se och lära sig.

 

Länk;

http://www.navet.com/

 

Referenser;

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

 

Kursmål;

• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.

 

workshop | Workshop, navet | |
Upp