Museum besök i Göteborg
Göteborgs stadsmuseum
Jag och några klasskamrater var en dag i Göteborg för att kolla på tre olika museer, när vi var där skulle vi tänka på hur vi skulle kunna göra dessa museibesök tillsammans med en barngrupp. Vi började med att gå till Göteborgs stadsmuseum. Utställningarna där byggde på att följa Göteborgs historia från forntid till nutid utöver 12 000 år. Det var mycket att titta på och i början höll vi med om det var mer för vuxna att stanna och läsa om allt som fanns. Det kan nog vara mer av barnens intresse att bara kolla och kanske ställa någon fråga de har.
En bit in på museet fanns det en del som kallades "barnens museum". Där inne var det uppbyggt i inspiration av Göteborg. Direkt när vi kom in såg jag att det fanns som en slags karta på golvet som visade vart vi var och sen lite om vad som fanns runtomkring byggnaden. En rolig detalj de gjort var att på "kart-golvet" fanns en liten spårvagn med skärmar som gav en illusionen att spårvagnen åkte genom Göteborg.



I en del annan utställning som kan vara rolig och spännande för barn att se, var där de visade lite biografhistoria. Där kan det tillsammans med barnen bara vara roligt att kolla runt lite och även se på några filmer som visades där som handlade om en speciell biograf som heter Hagabion.
Sista utställningen vi var på handlade om barn som bott i fosterhem och på barnhem. Det var många ledsamma historier från personer som berättade hur det var och det var svårt att inte bli berörd. Till den här utställningen skulle jag välja att ta med de lite äldre barnen på förskolan då det för de mindre barnen kan vara för mycket att ta in. Här skulle jag välja att prata om hur olika barn kan ha det och ett tema som kan handla om hur vi är mot varandra skulle kunna ta form innan vi går på utställningen. Innan kan vi prata om hur vi är som kompisar då det kan bli en naturlig del av vardagen då det pratas ofta om det på förskolor. Jag skulle använda utställningen till att komma in på hur det känns att vara ensam och låta barnens tankar om utställningen leda oss vidare i temat.

Egentligen skulle vi efter lunch gå in på Hasselblad museet men när vi kom ditt var det stängt för ombyggnad av utställning. Därför valde vi att istället gå in på Konstmuseet som låg i samma byggnad. Där kollade vi på en utställning av Charlotte Gyllenhammar. Hon hade gjort konstverk av motivet av en upp och nedhängande kvinna. Med detta motiv skildrar hon kvinnan, halvt dold och omsluten av böljande volangkjolar. Hon har gjort motiven upprepande gånger och med det signalera att varje skillnad i gestaltningsform och betraktarposition är betydelsebärande. Konstvärken var väldigt starka och nästan lite kusliga, jag fick en känsla av att kvinnorna inte hängde upp och ned självvalt utan någon auktoritet satt dem i den positionen. Det var som att kvinnorna inte fick vara den personen de ville utan någon (kanske samhällets normer?) fick dem att bli något som de inte var.
Gyllenhammar hade även motiv av barngestalter som framgick som övergivna och exponerade för en värld som de inte var redo att hantera. I undertonen av dessa skildringar finns en känsla av fara.


Inne på Konstmuseet fanns det en studio där förskolebarn, skolelever och andra personen i alla åldrar kan komma och arbeta praktiskt med sin konstupplevelse. Genom att vara där kan barn och vuxna bland annat skapa utefter sina egna idéer, undersöka nytt material eller prova på en teknik de inte har provat innan. Där inne fanns det även barnböcker som hade någon koppling till museet.

Världskulturmuseet
Världskulturmuseet innefattar olika utställningar som kretsar kring aktuella frågor i omvärlden. Inne på Världskulturmuseet fanns det en utställning som handlade om vår planet jorden och om oss människor. De som gjort utställningen hade dock satt en rolig tvist på det hela och skrev om oss människor som att vi vore utomjordingar. När vi kom in mötes vi av en text som hälsade oss välkomna att titta närmare på planeten Tellus och jordlingarna. På den stora skylten kunde man kika in i en varelses ögon och där inne såg vi jorden. Runt om i rummet där utställningen var fanns skyltar där det stod om oss människor, där några av dem rimmade i texten. På de första skyltarna stod det om att jordlingar behöver sömn, att de kan se ut på många olika sätt. Bredvid den sist nämna skylten fanns en spegel som var böjd. Vi prövade att ställa oss där och vi fick då se att våra ben blev väldigt långa!
Fortsättandevis i utställningen stod det om saker som jordlingar behöver så som ett språk och med språket kan jordlingar sjunga. Det stod även om rytm och det fanns hörlurar där det gick att lyssna till rytmen av ett hjärtslag.

På ett ställe stod det om naturen och att jordlingar slarvat med att ta hand om sin planet men att det har blivit bättre. En skylt handlade om att jordlingar bor i olika slags hus, bredvid det gick det att bygga ett hus av klossar till små gubbar i trä. Kopplat till de här två skyltarna skulle det passa med ett tema kring hållbarutveckling, där vi kan prata med barnen om hur vi tar hand om vår planet. I läroplanen (lpfö98,rev2010,s.8) står det att "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö". Detta mål skulle kunna vara en utgångspunk i ett tema om hållbarutveckling. Barnen skulle kunna få bygga små hus av hållbart material.

Inne i ett runt litet rum fanns det grejer som jordlingar samlat på. Där inne fanns det spel om stjärnbilder och även en skärm där några barn berättade om historiska fynd. Utanför en av glasmontrerna med sakerna jordlingarna samlat på gick det att känna på sakerna som fanns där inne. En sådan grej kan vara speciellt intressant för de mindre barnen. I rummet och i övriga utställningen kan barnen använda många sinnen för att lära sig om jordlingar, de kan lyssna på olika ljud och berättelser, känna på saker, titta på många olika färger och texter där det står om jordlingarna. Avslutandevis fanns det en plats där det stod om att jordlingar kan bli rädda. Där gick det titta på två filmer som handlade om rädsla och en om hopp.

I resten av utställningarna handlade det om andra kulturer, om människor på flykt, samernas kultur och om människor runt Anderna i Sydamerikas uppfattning om deras flagga som kallas "Wiphala".
En intressant startpunkt i ett tema skulle kunna vara att ställa sig i den där spegeln inne vid jordlingarna där barnen kan få diskutera och arbeta med olika kulturer och prata just om att vi både ser ut och är olika. Till ett sådant tema går det koppla in Läroplanen för förskolans mål att "förskolan ska sträva efter att varje barn känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer" (lpfö98,rev2010,s.9). Efter barnen varit inne hos jordlingarna och lär sig om sin egen kultur skulle det vara passande att gå runt till de andra utställningarna och lära sig om andra kulturer. Det skulle vara intressant att se vad barnen sätter sitt intresse i ett kulturtema för att sedan spinna vidare på deras tankar och idéer. Jag tror att ett kulturtema skulle smälta in bra i barnens vardag då jag av egna erfarenheter uppfattar att barn pratar mycket om hur de har det hemma med varandra, då kan det vara intressant att lyfta olika kulturer då barn som möts i förskolan inte alltid har samma kultur hemifrån.
Referens;
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Kursmål;
• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.
• självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.