Matematik - Carina Mattson
Carina Mattson vår lärare för dagen började vår matematik föreläsning/Workshop med att berätta att matematik i förskolan lärs ut formellt och konkret. Carina anser även att det är pedagogen som avgör om barnen lär. Doverborg (2006,ss.8-9) anser att pedagogerna bör problematisera omvärlden och visa att det finns massvis med sätt att tänka på genom att exempelvis få barnen att reflektera över det de ser och möter. Genom att få barnen att reflektera tillsammans kan barnen Finna lösningar och möjligheter som de inte hade tänkt på innan (Doverborg, 2006,ss.8-9). Att lära sig matematik tillsammans tror jag även är roligare, pressen på att kunna allt själv försvinner och barnen kan istället ta hjälp av varandras erfarenheter och kunskaper. Dock finns risken att en del barn tar för sig mer och med det lär de sig mest och inte de barnen som är lite tillbaka dragna. I från samtal med mina kurskamrater kommer det fram att många barn och vuxna tycker att matematik är något som är jobbigt och tråkigt. Därför bör jag som framtida pedagog lägga stor vikt vid att ge barn en positiv upplevelse av matematik så att de kan ta med sig det när de börjar skolan.
Under dagen fick vi många olika tips på aktiviteter som innehåller matematik. Jag kommer ta upp två av dem. Vi fick börja med en röstnings aktivitet, där tre olika alternativ fanns med. Frågan vi skulle rösta om var om vart vi ville åka på semester. Varje resmål var representerat med varsitt genomskinligt rör som satt fast bredvid varandra i en trä planka. Det var även en burk med kulor framför varje rör, kulorna var uppdelade i olika färger per resmål. Alla fick rösta var sin gång och då plocka upp en kula av den färg som tillhörde det resmål de ville rösta på. När alla hade röstat färdigt kunde vi tillsammans både räkna för att kolla vilket alternativ som vunnit och även se vilken av staplarna som var högst fyllt med kulor. Av de färglada kulorna bildades ett stapeldiagram. Ett ytligare alternativ för att förtydliga en röstning är att istället för att lägga kulorna i rör, trä igenom ett snöre genom alla kulor och sedan knyta ihop snöret för att bilda ett cirkeldiagram. För att förtydliga cirkeldiagramet satte läraren upp cirkeln på Whitebordtavlan och målade i tårtbitar i mitten utefter färgerna på kulorna. Carina menade att denna aktivitet synliggör diagram och skapar en grafiskbild på resultatet av barnens röstning. Det bli lättare för barnen att förstå när de ser konkret det de pratar om. I Läroplanen för förskolan (98, rev.2010, s.10) står det att ”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar”. Det här är ett läroplans mål som stryker under att matematik kan vara ett sätt att lösa problem och genom en röstning kan barn demokratiskt tillsammans komma fram till ett beslut.

Carina hade även en idé om en ”Mat- och Sov-klocka” för barnen. Bakgrunden där sifforna står byts ut och det är bara timvisaren som ska finnas kvar. På den nya bakgrunden sätts bilder upp som representerade aktiviteter som sker under dagen på förskolan. Det kan till exempel vara frukost, samling, utelek, lunch och mellanmål. Carina förklarade att denna klocka gör barnen mindre oroliga över när de ska gå hem. Pedagogerna kan hänvisa barnen till bilderna istället för klockslag när barnen undrar när deras föräldrar kommer och hämtar dem. Det gör det lättare för barnen att få en uppfattning om tid, då flerfallet av förskolebarn inte kan klockan. Hon anser att barn i den åldern inte behöver lära sig klockan, dock om de är intresserade av tid så kan en vanlig klocka sättas upp bredvid ”Mat- och Sov-klockan”. Jag ser det här som en väldigt bra idé då jag själv upplever att barn ofta frågar om när de ska åka hem. Läraren sa att det även gick att sätta upp en bild på enskilda barn på klockan vid den tid de ska gå hem för att de då ska kunna gå ditt och kolla själva.

Referenser;
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Doverborg, Elisabet, Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (2006). Små barns matematik: erfarenheter från ett pilotprojekt med barn 1 - 5 år och deras lärare. 1. uppl. Göteborg: NCM, Göteborgs universitet
Kursmål;
• skriva och bearbeta texter enligt vedertagen svensk skriftspråksnorm och använda källhänvisningsteknik enligt Harvardsystemet.
• redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
• förhålla sig kritisk till olika teorier och metoder för språkliga och matematiska lärprocesser.
• kritiskt granska och analysera olika vetenskapliga texter med relevans för kursens innehåll och för den kommande yrkesrollen.